بر مبنای دادههای بانک مرکزی کاهش 65 درصدی رشد اقتصادی ایران در سال 1387
۱۳۸۸ بهمن ۱۳, سهشنبه
آفتاب- پرویز بابایی : بر اساس گزارش نماگرهای اقتصادی سهماهه دوم سال 1388 که توسط بانک مرکزی منتشر شده است، رشد اقتصادی یا رشد تولید ناخالص داخلی ایران در سال 1387 با بیش از 65 درصد کاهش نسبت به سال 1386 به 3 / 2 درصد رسیده است درحالی که رشد اقتصادی در سال 86 معادل 7 / 6 درصد بوده است. این آمار در حالی پس از گذشت بیش از ده ماه از سال 87 توسط بانک مرکزی اعلام میشود که بانک جهانی رشد اقتصادی ایران در این سال را حدود یک درصد اعلام کرده که با رقم 3 / 2 درصدی بانک مرکزی تفاوت زیادی دارد.
بر اساس گزارش بانک مرکزی باید رشد اقتصادی کشور با احتساب نفت در سال 1387 به 4 / 8 درصد میرسید که با کاهش 72 درصدی به 3 / 2 درصد رسیده است. ضمنا رشد اقتصادی بدون نفت باید به 6 / 9 درصد میرسید که با انحرافی معادل 72 درصد عدم تحقق به 7 / 2 درصد رسیده است.
طبق بندهایی از این گزارش در بخش ساختمان و مسکن نیز، روند نزولی تعداد پروانههای صادره ساختمانی در سال 1388همچنان ادامه دارد و پروانههای صادره در نیمه دوم سال به رقم 2265 فقره در شهر تهران و 29449 فقره در کل کشور رسیده است که حاکی از به ترتیب رشد منفی 9 / 64 درصدی و منفی 5 / 37 درصدی در سهماهه دوم دارد.
شایان ذکر است که این شاخص در سهماهه اول سال نیز به ترتیب رشد منفی 62 درصدی و منفی 36 درصدی را تجربه کرده بود. همانطور که قبلا تذکار داده شده است رشد منفی در تعداد پروانههای صادره میتواند عرضه مسکن را در سالهای آینده به شدت کاهش دهد که با توجه به هرم سنی جمعیت در کشور (و نزدیک شدن به سال 1391 که سال اوج ازدواجها و تشکیل خانواده و در نتیجه سال اوج تقاضای مسکن نامگذاری شده است) بسیار خطرناک است و آینده خوبی را پیش روی بازار مسکن نمیگذارد.
در بخش صنعت، آمارها نشان میدهد که جواز تاسیس واحدهای صنعتی در اتفاقی نادر برای دومین سال متوالی منفی است. به طوری که در سال 86 جواز تاسیس واحدهای صنعتی منفی 3 / 11 درصد کاهش یافته بود و در سال 87 نیز این شاخص به صورت بیسابقهای با رشد منفی 7 / 45 درصد روبهرو شده است. این شاخص نیز همچون شاخص پروانههای صادره، یک شاخص پیشنگر و پیشبینی کننده وضعیت آتی اقتصاد است که متاسفانه همچون دیگر شاخصها وضعیت مطلوبی را نوید نمیدهد.
بر اساس گزارش بانک مرکزی تولید و صادرات نفت نیز چه در سال 87 و چه در سه ماهه دوم سال جاری منفی بوده است. هرچند که رشد منفیاین شاخص کوچک بوده است اما این رشد منفی خصوصا برای تولید میتواند نشاندهنده وضعیت نامناسب کشور در گسترش و سرمایهگذاری کردن در میادین نفتی و به طور کلی عدم توجه به سرمایهگذاری در این بخش در سالهای گذشته باشد که خطرناک است. مجموع آنچه آمد نشان میدهد که وضعیت اقتصاد ایران بر مبنای آمارهای بانک مرکزی کشور وضعیت مطلوب و مناسبی نیست. این وضعیت نامناسب هنگامی بیش از پیش خود را نشان میدهد که بدانیم رشد اقتصادی کشور برای سال 1387 معادل 4 / 8 درصد هدفگذاری شده بود که بنابر آمارهای رسمی، تنها رشدی 3 / 2 درصدی را تجربه کردهایم که حتی به تنهایی نشان میدهد که زنگها برای اقتصاد ایران به صدا در آمده است.
ارسال به:
0 نظرات ::
ارسال یک نظر